”Reilu vuosi sitten palasin Suomeen neljän ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen. Enpä silloin osannut aavistaa, millainen tuskien taival tästä työnhakumatkasta kehkeytyisi.”. Katriina Lindholm kertoo kokemuksistaan työnhausta.

Vieraskynänä Katriina Lindholm, matkailun ammattilainen ja yksi Työvoima.fi:n markkinoinnin kehittäjistä

Suomeen palattuani aloitin työnhaun täynnä tarmoa ja intoa, ajatus unelmien työpaikasta kirkkaana mielessäni. Selasin avoimet työpaikat -sivustoja. Kirjoitin lukemattoman määrän hakemuksia. Täytin päivästä toiseen monimutkaisia hakulomakkeita. Hain työvoimakoulutuksiin, joissa edellytettiin harjoittelupaikan löytymistä. Laskin rimaa ja jatkoin työnhakua. Enää en etsinyt unelmieni työpaikkaa, vaan tavoitteeni edestä oli pudonnut unelmien-sana pois.

Työnhausta tuli täysipäiväistä puurtamista ja silti haastattelukutsuja tippui harvakseltaan. Työpaikat menivät nuoremmille ja tuntui, että koulutus ja pitkä työkokemus eivät enää merkinneet mitään. Monen ulkomailla vietetyn vuoden jälkeen kontaktejakin oli enää vähän. Kuin pisteeksi i:n päälle tuli vielä korona, ja työnhaun haasteet kasvoivat entisestään.

Rämmittyäni vuoden turhaan työnhaun suossa raahauduin urasuunnittelukurssille. Huomasin etten suinkaan ollut ainoa, joka kamppaili näiden samojen ongelmien parissa. Kanssasisaria ja -veljiä löytyi, vaikka kuinka paljon. Tarvittiin selkeästi uudenlaisia työnhakumalleja.

Urasuunnittelukurssin kautta pääsin HR-alan yritys Jobinnoon, joka oli lanseeraamaassa uutta työnhakupalvelua Työvoima.fi:tä. Sain olla mukana suunnittelemassa ja kehittämässä Työvoima.fi:n verkkosivuja ja markkinointia. Työ oli todella innostavaa ja motivoivaa, koska Työvoima.fi tarjosi uudenlaisia ratkaisumalleja moniin sellaisiin työnhaun haasteisiin, joiden kanssa itse olin aiemmin kipuillut.

Kolmen askelen työnhaun taktiikka

Työvoima.fi on verkossa toimiva uudenlainen rekrytointipalvelu, joka tarjoaa helpotusta monimutkaisiin työnhakuprosesseihin. Palvelussa työnantajat etsivät itselleen osaajia eikä päinvastoin. Mielestäni tämä käänteisen työnhaun malli helpottaa huomattavasti työnhakua ja säästää hakijan aikaa ja hermoja. Hakemusviidakossa harhailun sijaan työnhakija tavoittaa yhdellä hakemuksella monta työnantajaa. Aikaa jää muuhunkin kuin työhakemusten tehtailuun.

3 askelta Työvoimaan

Työvoima.fi:ssä Työnhaku perustuu kolmen askelen taktiikkaan; tunnistaudu, luo profiili ja tallenna sekä odota yrityksen yhteydenottoa. Hakijaprofiilin luominen on nopeaa ja vaivatonta. Yritykset ympäri Suomea selaavat profiileja ja ovat suoraan yhteydessä hakijoihin ilman turhia välikäsiä.

Kohti tasa-arvoista rekrytointia

Ikäsyrjinnästä työnhaussa on puhuttu paljon viime aikoina. Akavan Erityisalojen uusimman työelämätutkimuksen mukaan 50-59-vuotiaista työnhakijoista jopa 72 prosenttia on kokenut ikäsyrjintää rekrytointitilanteessa. Ylen uutisoiman, vuonna 2017 tehdyn ruotsalaistutkimuksen mukaan ikäsyrjintä alkaa työmarkkinoilla jo hakijan täytettyä 40 vuotta. Itse uskon, että yksi ensisijaisista syistä siihen miksi olen saanut niin vähän haastattelukutsuja, on ollut yli 50 vuoden ikäni. Niinä harvoina kertoina, jolloin olen päässyt työhaastatteluun, työpaikka on mennyt nuoremmalle.

Työvoima.fi pyrkii ehkäisemään ikäsyrjintää kaksivaiheisella anonyymilla rekrytointiprosessilla. Prosessin ensimmäisessä vaiheessa työnantajat selaavat työnhakijoita ja näkevät ainoastaan hakijan profiilitekstin. Työnantaja ei tiedä tässä vaiheessa hakijan nimeä, ikää, sukupuolta tai kansallisuutta. Tällöin työnantajan huomio kiinnittyy siihen oleelliseen: hakijan osaamiseen, taitoihin ja kokemukseen. Työnhakija pysyy anonyyminä, kunnes työnantaja valitsee hänet portaalista. Sen jälkeen käynnistyy prosessin toinen vaihe. Työnantaja ostaa palvelusta hakijan henkilö- ja yhteystiedot sekä CV:n ja on suoraan yhteydessä hakijaan.

Anonyymi rekrytointi on askel kohti tasa-arvoisempaa työnhakua. On vaikea sanoa, pystytäänkö anonyymillä rekrytoinnilla vähentämään ikäsyrjintää vai siirtyykö syrjintä ainoastaan rekrytointiprosessin myöhempään vaiheeseen. Kun työnantajalle selviää hakijan ikä joko CV:stä tai viimeistään työhaastattelun aikana, on mahdollista, että hän päätyy valitsemaan nuoremman kandidaatin. Toivon, että näin ei tule käymään, vaan että tässä vaiheessa työnantajan huomio olisi jo siirtynyt iästä hakijan osaamiseen.

Irti työnhaun oravanpyörästä

Työvoima.fi on varsin uusi sovellus, mutta silti työnhakijaportaalia on kertynyt jo vallan mukavasti. Työnantajat ovat yhä enenevässä määrin kiinnostuneita tästä yritykselle edullisesta ja nopeasta rekrytointikanavasta. Itselläni on tällä hetkellä työnhaku tauolla opintojen vuoksi, mutta saatuani opinnot päätökseen, tulen luomaan oman työnhakuprofiilini Työvoima.fi:hin. Miksi et sinäkin hyppäisi vähäksi aikaa ulos työnhaun oravanpyörästä ja kokeilisi tätä helpompaa tapaa löytää töitä? Tarvitset vain viisi minuuttia profiilin luomiseen, ja uusi työpaikka voi olla lähempänä kuin luuletkaan. Luo profiili tänään, ja kuka tietää, vaikka puhelimesi soisi jo huomenna?

Luo profiili täältä!

Lue lisää:

akavanerityisalat.fi/jäsenten kokemuksia rekrytointisyrjinnästä

yle.fi/uutiset/Ruotsalaistutkimus: Selvä Ikäsyrjintä työmarkkinoilla alkaa jo 40-vuotiaana

yle.fi/uutiset/rekrytointiammattilaiset uskovat, että kilometrihakemusten aika alkaa olla ohi


Katriina Lindholm

-Kirjoittaja on matkailualan ammattilainen, joka opiskelee tällä hetkellä myynnin ja markkinoinnin digiosaajaksi. Hän on ollut kehittämässä Työvoima.fi -rekrytointisovellusta.