Herätä työnantajan huomio – vinkit hyvän profiilitekstin kirjoittamiseen

Tiesitkö, että profiiliteksti on tärkein hakemuksesi osa? Työnantaja katsoo ensin profiilitekstisi ja päättää sen perusteella, kannattaako CV:si lukemista jatkaa. Siksi siihen on syytä panostaa. Lue nämä vinkit ja kirjoita profiiliteksti, joka varmasti huomataan.

Mikä on profiiliteksti?

Työnhaussa profiiliteksti on vapaamuotoinen, tiivis kuvaus ammatillisesta osaamisestasi. Profiilitekstisi kertoo heti työnantajalle, kuka olet ja mitä osaat tehdä. Profiilitekstejä on monenlaisia, eikä ole yhtä oikeaa tapaa tehdä hyvä profiiliteksti.

Mistä profiiliteksti löytyy?

Työnhakijalle on olemassa kahdenlaisia profiilitekstejä: CV:n profiiliteksti ja työnhakulomakkeen profiiliteksti. Nämä profiilitekstit ovat usein hyvin samankaltaisia keskenään ja parhaassa tapauksessa ne tukevat toisiaan saumattomasti.

  1. Verkkopohjaisissa työnhakulomakkeissa on usein oma osionsa profiilitekstille. Niin on myös Työvoima.fi:llä. Profiiliteksti on hakulomakkeen tärkein kohta, sillä sen työnantaja näkee ensimmäisenä selatessaan potentiaalisia työnhakijoita.
  2. Profiiliteksti on osa taitavasti laadittua CV:tä. Katso alta, kuinka tehdä hyvä profiiliteksti CV:hen.

Kirjoittamalla hyvän profiilitekstin sekä työnhakulomakkeeseen että CV:hen voit todella tehdä positiivisen ja lähtemättömän vaikutuksen työnantajaan.

Millainen on hyvä CV:n profiiliteksti?

Hyvä CV:n profiiliteksti herättää heti työnantajan huomion. Oleellinen tieto löytyy helposti ja vakuuttaa lukijansa hetkessä.

Olennainen

Kerro profiilitekstissä vain ne tiedot, jotka ovat olennaisia hakemasi työn kannalta. Pysy faktoissa; älä liioittele mutta älä vähättelekään.

Lyhyt ja ytimekäs

CV:n profiilitekstin pituuden tulee on noin 110 sanaa. Työvoima.fi:llä hakulomakkeen profiilitekstin maksimimitta on 500 merkkiä. Kerro siis olennainen tieto ytimekkäästi.

Vakuuttava

Hyvällä profiilitekstillä voit vakuuttaa työnantajan pätevyydestäsi. Korosta vahvuuksiasi ja mieti, millaisia vahvuuksia sinulla on juuri hakemasi työn kannalta. Voit vakuuttaa kokemuksillasi, osaamisellasi, työpersoonallasi tai motivaatiollasi. Pysy positiivisena!

Helppolukuinen ja huoliteltu

Ajattele lukijaa: miten lukija näkee tekstisi? Onko tekstisi tarpeeksi helppolukuinen ja ymmärrettävä? Onko työnantajaa kiinnostavat tiedot näkyvillä?
Kiinnitä huomiota kieliasuun. Kirjoita selkeää yleiskieltä ja vältä käyttämästä puhekielen ilmaisuja. Tarkista oikeinkirjoitus.


Mitä CV:n profiilitekstissä tulee sanoa, mitä taas ei?

Sinulla on vain vähän tilaa vakuuttaa työnantaja sopivuudestasi työhön. Ole siis tarkka, miten tämän tilan täytät.

Kerro profiilitekstissä hakemasi työtehtävän/työtehtävien kannalta tärkein työkokemuksesi, ammatillinen osaamisesi ja itsestäsi työntekijänä.

Alla on hyvä esimerkki tiiviistä ja selkeästä CV:n profiilitekstistä. Siitä löytyy kaikki oleellinen tieto, eikä mitään ole liikaa. Tekstin alapuolelta löydät vielä tarkemmat kuvaukset profiilitekstin keskeisistä sisältöteemoista.


Ota mallia ja tee oma profiilitekstisi!

Työkokemus
Kerro alasi ja asemasi, jossa työskentelet. Kerro työtehtäväsi.

Olen tuotepäällikkö, jolla on 8 vuoden kokemus vähittäiskaupasta kodin elektroniikkaosastolla. Vastasin tuotevalikoimasta, myynnin ja markkinoinnin kampanjoiden sisältösuunnittelmasta, tiimin johtamisesta sekä henkilöstön kehittämisestä.

Osaaminen
Kerro vahvuutesi ja/tai saavutuksesi.

Kampanjoiden ja erinomaisen asiakaspalvelun avulla saavutimme vuosittain 5–15% kasvun edellisvuoteen verrattuna.

Sinä työntekijänä
Miten teet työtä? Millainen olet ihmisenä?

Olen työotteeltani innovatiivinen, tuloksellinen, valmentava sekä muita tukeva. Persoonaltani olen välittävä, ystävällinen ja huumorintajuinen.

Työkokemus
Millä alalla olet työskennellyt/työskentelet tällä hetkellä? Kuinka monta vuotta olet työskennellyt kyseisellä alalla/tehtävässä? Mikä on työnimikkeesi?

Kerro työsi sisällöstä. Millaisia työtehtäviä olet tehnyt? Millaisia vastuualueita sinulla on ollut?

Ydinosaaminen
Kerro vahvuuksistasi. Missä sinä olet hyvä? Vahvuus voi olla ammatillista taitoa, jonka hallitset erinomaisesti. Se voi myös olla jokin luonteenpiirteesi tai työtapasi, jota muut ovat kehuneet.
Kerro tärkein saavutus hakemasi työn kannalta. Ole konkreettinen ja osoita, mitä hyötyä saavutuksestasi koitui. Esim.

Työskennellessäni myyntijohtajana saavutin osastolleni 85%:n myynnin kasvun.

Sinä työntekijänä
Kerro työotteestasi. Millä tavalla teet työtäsi?

Kerro työpersoonastasi. Millainen/minkä tyylinen on persoonasi töissä? Miten tulet toimeen ihmisten kanssa? Oletko enemmän yksilö- vai tiimipelaaja?

Perustele väitteesi. Jos sanot esimerkiksi olevasi hyvä asiakaspalvelija, kerro mikä tekee sinusta hyvän asiakaspalvelijan. Tämä voi siis olla ominaisuutesi, jonka avaat lyhyesti profiilitekstissäsi.

Voit lukea myös blogista profiilitekstistä.

Onnea CV:n ja profiilitekstin tekoon!