Toimistokissa Pate tuo iloa ja rentoutta työympäristöön. Työpäivä on aina onnistunut, kun Pate on paikalla. Millainen työkaveri Pate sitten on?  

Vieraskynänä Katariina Känkänen, Jobinno, markkinointi; ja Tarja Miettinen, Jobinno, Paten omistaja  

Kun avaan aamulla toimiston oven, minua kohtaa yllätys: kaksi kirkasta silmää tapittaa herkeämättä mustan naamion takaa, aivan kuin sanoen “Kuka on tämä olento, joka saapui toimistooni?” Hetken jännitys saa nuoren mustavalkoisen kissan pysähtymään paikalleen kuin patsas. Ei kuitenkaan mene kauan, kun katse jo pehmenee ja vaaleanpunainen nenä alkaa nuuskutella tulijaa: “Tämähän on kaveri.” 

Jes, Pate on tullut töihin! 

Paten matka maalta kaupunkiin 

Vaikka Pate on nykyään täysin kaupunkilaistunut toimistokissa, asia ei ole aina ollut niin. “Pate on ehta maalaispoika Asikkalasta”, kertoo Paten omistaja Tarja. 

Rakkautta ensisilmäyksellä!

Toukokuussa 2019 sai erään maatalon väki kokea todellisen yllätyksen, kun Pate asteli yhdessä äitinsä ja kahden sisaruksensa kanssa maatalon navetan ylisiltä pihamaalle. Pieni mustavalkoinen pentu erottautui täysin mustasta sisaruskatraastaan.  

Koska maatalossa ei pystytty pitämään useita kissoja, päätettiin etsiä pennuille omat kodit. “Rakastuimme siinä silmänräpäyksessä”, kertoo Tarja hetkestä, jolloin perhe näki kuvan Patesta ensimmäisen kerran. “Kävimme kaksi kertaa koko perheen voimin katsomassa pentuja, mutta jotenkin siinä kävi näin: Pate vain päätyi meille ja tuli täysiveriseksi Miettisen perheen jäseneksi. Ja on ollut täydellinen kaikin puolin siitä päivästä lähtien!”

Pate on yksi meistä 

Samoilla linjoilla Tarjan kanssa on toimiston väki: Pate on yksi meistä. Kun Pate-herra saapuu toimistolle, toivottaa monet ihastuneet kasvot hänet tervetulleeksi. Tunnelma pehmenee välittömästi. Aulahenkilöstöstä on tullut suorastaan sydänystäviä Paten kanssa. Paten läheisenä työkaverina voin itsekin paljastaa, että pidän häntä suuressa arvossa. Nyt korona-aikana kanssakäyminen ihmisten kanssa on tietenkin vähentynyt. Toisaalta Pate ei pidä suurista ihmismassoista, joten rauhallisempi toimisto sopii hänelle mainiosti. 

Toimistossa Patella riittää ihmeteltävää.

Vaikka Pate onkin seurallinen kaveri, pitää hänen luottamuksensa ansaita ennen läheisempää tuttavuutta. Kohdatessaan työkavereitaan Pate arvioi tilanteen ensin kaukaa. Jos kaikki sujuu hyvin, Pate lähestyy rauhallisesti, ehkä vähän epäröiden vielä. Vasta kun työkaveri on todettu kaikin puolin asialliseksi, voi ystävyys alkaa. Kun sinunkaupat on tehty, Pate onkin oikea hurmuri kiehnätessään kättä vasten, siristellessään lempeästi silmiään ja huristessaan vienosti. Sen turkki on kuin pehmeintä silkkiä.  

Pate ei tule syliin vaan odottaa, että joku rapsuttaa ja silittää häntä. Oikea kuningas siis! Pate nautiskelee huomiosta mutta tietää myös, milloin riittää. Tällöin hän tassuttelee tyytyväisenä omiin oloihinsa, asettautuen kuitenkin näköetäisyydelle ihmisistä. Kaikki hyvin kuningaskunnassa. 

Toimistokissa työssään 

Kissaherra itse rakastaa toimistoaan. Kun Tarja lähtee aamulla töihin, odottaa Pate jo ovella, pääsisikö mukaan. Jos työpäivä napsahtaa kohdalle, lähtee Patekin sorvin ääreen. Välillä ahkeran kissakollegan on kuitenkin hyvä jäädä latailemaan akkuja kodin lämpöön ja rauhaan. Pate on näet osa-aikainen toimistolainen. 

Työmatkat sujuvat Paten kanssa rauhallisesti. Autossa Pate katselee ikkunasta vaihtuvia maisemia – kunnes toteaa, ettei mitään voi, ja asettautuu mukavaan asentoon unille. Patella on oma turvavyö takapenkillä. Se mahdollistaa hänelle avaramman liikkumisen sekä paremmat olosuhteet autossa. Näin ei tule niin helposti pahoinvointia. 

Toimistolla Patella on tassut täynnä hommia. Toimenkuvaan kuuluu tarkastaa toimistotilat ja arvioida toimistonväki aina aika ajoin. Joskus Pate käy tutkimassa toimiston piha-alueet; Patella on omat valjaat, joiden käyttö luonnistuu erinomaisesti. Pate viettää pitkiä aikoja katsellen maailman menoa toimiston ikkunasta: lintuja voidaan katsoa hievahtamatta vaikka puoli tuntia kerrallaan. Välillä tämä karvainen kollega kiepauttaa itsensä kerälle toimistotuolille ja ottaa pienet, hyvin ansaitut torkut. Homma hoidossa. 

Toimistokissa työhyvinvointia lisäämässä 

On loistavaa, että meillä on mahdollisuus toimistokissa Pateen. Positiiviset vaikutukset näkyvät sekä Patessa että toimiston väessä. Patelle toimisto merkitsee seuraa ja virikkeitä mutta myös mahdollisuutta rauhoittua omiin oloihinsa työkavereiden puurtaessa taustalla. Sen sijaan, että Pate joutuisi jäämään joka päivä yksin kotiin perheen lähtiessä aamulla omiin menoihinsa, hän saa nauttia yksinoikeudella asemastaan toimiston silmäteränä. “Pate on aina lähdössä mukaan, jos vain saa luvan”, lisää Tarja.  

Vapaa-ajallaan Pate nauttii luonnosta.

Monet tutkimukset tukevat näkemystä, että eläimen läsnäolo työpaikalla tuo erilaisia hyötyjä ja lisää työhyvinvointia. Me Paten työkaverit emme voi kuin olla samaa mieltä. Eläin voi tehdä työilmapiirin rennoksi, parantaa työntekijöiden mielialaa ja vähentää stressiä. Eläimen silittäminen laskee verenpainetta ja lisää hyvänolon tunnetta, rauhoittaen ja rentouttaen kiireistä mieltä. Kun mieli on levollinen, voi myös luovuus lisääntyä. Luovuus kukoistaa terveessä ja rennossa työilmapiirissä.  

Eläimen välitön olemus ja hupsut touhut  tuovat usein iloa ja naurua ympäristöönsä. Eläin voi myös toimia keskustelun avauksena ja keskustelun aiheena. Parhaissa tapauksissa eläin voi näin liittää yhteen ihmisiä, jotka muuten eivät ehkä kohtaisi toisiaan. Eläin auttaa myös tauottamaan työntekoa terveellä tavalla: Pikainen katse nukkuvaan eläimeen tuo heti hymyn huulille ja pieni leikkihetki vie ajatukset pois työntouhusta. Oivallisen happihyppelyn saa, kun lähtee eläimen kanssa ulos hetkeksi – yhdessä voi ihmetellä vaihtuvia säätiloja, ohi kulkevia ihmisiä ja puskissa rapistelevia lintuja.

Toimisto kuin toinen koti 

Vaikka toimistoeläimen tuomia hyötyjä on todella paljon, on kuitenkin tärkeää muistaa, ettei eläin käy kaikille työpaikoille. On aina varmistettava mahdolliset eläinallergiat ja kysyttävä kaikilta asianosaisilta, sopiiko, että eläin tuodaan työpaikalle. Lisäksi on tärkeää huomioida eläimen hyvinvointi ja varmistaa, että kyseinen yksilö sopii toimistoympäristöön. Eläimen tulee nauttia olostaan, eikä ympäristö saa aiheuttaa sille lisästressiä.  

Patelle toimisto on kuin toinen koti, jossa sen läsnäolo on aina tervetullutta. Kiitos Patelle, arvostetulle karvakollegalle, työpäivien piristyksestä! Toimiston väki odottaa jo seuraavaa työpäivääsi. 


Tarja Miettinen

Työskennellessäni yli 20 vuotta pk-yritysten johtotehtävissä ja sarjayrittäjänä, ovat rekrytointi ja työhyvinvointi nousseet lähelle sydäntäni. Tärkeästä perheemme jäsenestä Pate -kissasta on myös muodostunut yrityksemme Jobinnon tärkeä jäsen. Toimistokissaa saa käydä silittämässä ja sylittelemässä. Työhyvinvointia kerrakseen!