Vinkit
Vakuuta työnantaja osaamisestasi – vinkit CV:n laatimiseen
CV on olennainen osa Työvoima.fi-profiiliasi. Se on pääsylippusi työhaastatteluun. Huolellisesti luodulla CV:llä voit vakuuttaa työnantajan osaamisestasi niin, että hän haluaa juuri sinut tiimiinsä.
Mikä on CV?
CV eli ansioluettelo on 1–2 sivun pituinen tiivistelmä työhistoriastasi, koulutuksestasi ja muista ammatillisista osaamisalueistasi (esim. kielitaito, ammattikortit, it-taidot).
Hyvä CV saa työnantajan kiinnostumaan sinusta ja osaamisestasi. Hyvä CV kertoo sinusta, työhistoriastasi ja työpersoonastasi tiivistetysti kaiken olennaisen. Olemme listanneet tähän vinkkejä, joita noudattamalla saat laadittua hyvän CV:n. Pidä kuitenkin mielessäsi, että ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa laatia hyvä CV. CV saa ja sen pitääkin kuvastaa omaa persoonaasi ja olla tekijänsä näköinen.
Selkeä ja helppolukuinen
CV:n rakenteen tulee olla selkeä ja lukijaystävällinen. CV:stä pitää yhdellä silmäyksellä pystyä löytämään oleelliset tiedot ilman, että niitä joutuu etsimällä etsimään. Jaottele kaikki CV:n osiot omiksi lohkoikseen siten, että ne erottuvat selvästi toisistaan. Katso alempaa CV:n rakenne, missä järjestyksessä tieto kannattaa asettaa CV:n. Muista, että hyvä CV on 1-2 sivua pitkä!
Vakuuttava
CV:n tehtävä on vakuuttaa työnantaja osaamisestasi. Kirjoita lyhyt profiiliteksti heti yhteystietojen alle. Korosta ammatillisia vahvuuksiasi ja erityisosaamistasi. Vahvuudet voivat olla työn tai koulutuksen kautta hankittua ammatillista pätevyyttä tai persoonaan ja työminään liittyviä ominaisuuksia.
Huoliteltu
Kiinnitä huomiota kieliasuun. Kirjoita selkeää yleiskieltä ja vältä käyttämästä puhekielen ilmaisuja. Tarkista oikeinkirjoitus. Pidä visuaalinen ilme selkeänä ja yksinkertaisena. Älä käytä turhan räikeitä tai silmiinpistäviä värejä.
CV on käyntikorttisi työpaikkaan
CV:ssä voi näkyä oma “kädenjälkesi”. Tästä klikkaamalla löydät muokattavat CV-mallit, mutta voit rakentaa myös oman näköisesi CV:n. Pääasia on, että CV:stä löytyvät oleelliset perustiedot loogisesti 1–2 sivulle aseteltuina. Käytä fonttikokoa 10–12.
CV:n tulee sisältää seuraavat osiot:
1. Yhteystiedot
- Nimi
- Osoite,
- Sähköposti
- Puhelinnumero
- Mahdollinen LinkedIn, portfolio tai työnäyteweb-sivu
2. Hymyilevä kasvokuva itsestäsi
3. Profiiliteksti
Lue alta tarkemmat ohjeet profiilitekstin kirjoittamiseen. Tai klikkaa em. linkkiä.
4. Työhistoria
Kirjoita työhistoriasi aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Listaa ainoastaan työkokemuksesi viimeisten 10–15 vuoden ajalta. Ilmoita työkokemuksesi seuraavasti:
- Työskentelyaika
- Yrityksen nimi
- Työnimike
- Lyhyt luettelo tärkeimmistä työtehtävistä
Esim. 08.2020–01.2018 Lujuustehtävä Oy, betonityöntekijä. Betonivalut ja betonielementtien valmistus.
Tiivistä 10–15 vuotta vanhemmat työkokemuksesi yhdeksi osioksi, jossa luettelet vain yritykset, joissa olet työskennellyt ja työnimikkeet.
5. Koulutus
Ilmoita koulutuksesi aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Listaa vain tärkeimmät koulutuksesi. Ilmoita koulutuksesi seuraavasti:
- Valmistumisvuosi (mikäli koulutus on vielä kesken, ilmoita koulutuksen alkamisajankohta)
- Oppilaitoksen nimi
- Tutkinto
- Mahdolliset pääaineet tai opintosuuntaukset, JOS niillä on merkitystä työn hakemisessa.
6. It-taidot
Lyhyt luettelo it-taidoistasi ja selkeä arviosi niiden osaamistasosta.
Esim. Microsoft Office, erinomainen. Java, perustaidot.
7. Kielitaito
Listaa kielitaitosi vahvimmasta heikoimpaan. Merkitse kunkin kielen perään, kuinka hyvin hallitset kyseisen kielen. Voit käyttää arvosteluasteikkoa: äidinkieli, erinomainen, hyvä, tyydyttävä ja alkeet.
8. Suosittelijat
Kirjoita tähän suosittelijan/suosittelijoiden nimi, yritys, työnimike, puhelinnumero ja sähköposti. Varmista suosittelijoiltasi, että he ovat valmiita suosittelemaan sinua ja että saat ilmoittaa heidän yhteystietonsa CV:ssäsi. Mikäli et halua mainita suosittelijoiden nimiä ja yhteystietoja, voit kirjoittaa tähän kohtaan: ”Annetaan pyydettäessä”.
9. Osaamistasi tukevat kurssit, ammattikortit ja/tai harrastukset
Tähän osioon voit listata ne suorittamasi kurssit, jotka tukevat osaamistasi. Voit myös listata suorittamasi ammattikortit esim. hygieniapassi ja/tai kertoa harrastuksistasi. Pidä tämä osio lyhyenä ja listaa siihen ainoastaan sellaisia asioita, jotka ovat haettavan työtehtävän kannalta oleellisia.
Herätä työnantajan huomio – vinkit hyvän profiilitekstin kirjoittamiseen
Tiesitkö, että profiiliteksti on tärkein hakemuksesi osa? Työnantaja katsoo ensin profiilitekstisi ja päättää sen perusteella, kannattaako lukemista jatkaa. Siksi siihen on syytä panostaa. Lue nämä vinkit ja kirjoita profiiliteksti, joka varmasti huomataan.
Mikä on profiiliteksti?
Työnhaussa profiiliteksti on vapaamuotoinen, tiivis kuvaus ammatillisesta osaamisestasi. Kerro profiilitekstissä hakemasi työtehtävän/työtehtävien kannalta tärkein työkokemuksesi, ammatillinen osaamisesi ja itsestäsi työntekijänä. Profiilitekstisi kertookin heti työnantajalle, kuka olet ja mitä osaat tehdä. Profiilitekstejä on monenlaisia, eikä ole yhtä oikeaa tapaa tehdä hyvä profiiliteksti.
Mistä profiiliteksti löytyy?
Profiiliteksti on olennainen osa CV:tä. Mutta moni rekrytointiyrityksen työnhakulomake voi sisältää myös profiilitekstin. Nämä profiilitekstit ovat usein hyvin samankaltaisia keskenään ja parhaassa tapauksessa ne tukevat toisiaan saumattomasti.
Verkkopohjaisissa työnhakulomakkeissa on usein oma osionsa profiilitekstille. Niin on myös Työvoima.fi:llä: Klikkaa tästä päästäksesi täyttämään oma profiilitekstisi. Kuten CV:ssä, tämä on hakulomakkeen tärkein kohta, sillä sen työnantaja näkee ensimmäisenä selatessaan potentiaalisia työnhakijoita. Kirjoittamalla hyvän profiilitekstin voit todella tehdä positiivisen ja lähtemättömän vaikutuksen työnantajaan.
Millainen on hyvä CV:n profiiliteksti?
Hyvä CV:n profiiliteksti herättää heti työnantajan huomion. Oleellinen tieto löytyy helposti ja vakuuttaa lukijansa hetkessä.
Olennainen
Kerro profiilitekstissä vain ne tiedot, jotka ovat olennaisia hakemasi työn kannalta. Pysy faktoissa; älä liioittele mutta älä vähättelekään. Muista, että profiiliteksti on ammatillisen osaamisesi tiivistelmä!
Lyhyt ja ytimekäs
CV:n profiilitekstin pituuden tulee on noin 110 sanaa. Työvoima.fi:llä hakulomakkeen profiilitekstin maksimimitta on 500 merkkiä. Kerro siis olennainen tieto ytimekkäästi.
Vakuuttava
Hyvällä profiilitekstillä voit vakuuttaa työnantajan pätevyydestäsi. Korosta ydinosaamistasi ja mieti, millaisia vahvuuksia sinulla on juuri hakemasi työn kannalta. Voit vakuuttaa kokemuksillasi, osaamisellasi, työpersoonallasi tai motivaatiollasi. Pysy positiivisena!
Helppolukuinen ja huoliteltu
Ajattele lukijaa: miten potentiaalinen työnantaja näkee tekstisi? Onko tekstisi tarpeeksi helppolukuinen ja ymmärrettävä? Onko työnantajaa kiinnostavat tiedot näkyvillä?
Kiinnitä huomiota kieliasuun. Kirjoita selkeää yleiskieltä ja vältä käyttämästä puhekielen ilmaisuja. Tarkista oikeinkirjoitus.
Alla on hyvä esimerkki tiiviistä ja selkeästä CV:n profiilitekstistä. Siitä löytyy kaikki oleellinen tieto, eikä mitään ole liikaa.
Ota mallia ja tee oma profiilitekstisi!
Työkokemus
Kerro alasi ja asemasi, jossa työskentelet. Kerro työtehtäväsi.
Olen tuotepäällikkö, jolla on 8 vuoden kokemus vähittäiskaupasta kodin elektroniikkaosastolla. Vastasin tuotevalikoimasta, myynnin ja markkinoinnin kampanjoiden sisältösuunnittelmasta, tiimin johtamisesta sekä henkilöstön kehittämisestä.
Millä alalla olet työskennellyt/työskentelet tällä hetkellä? Kuinka monta vuotta olet työskennellyt kyseisellä alalla/työtehtävässä? Mikä on työnimikkeesi? Kerro työsi sisällöstä. Millaisia työtehtäviä olet tehnyt? Millaisia vastuualueita sinulla on ollut?
Osaaminen
Kerro vahvuutesi ja/tai saavutuksesi.
Kampanjoiden ja erinomaisen asiakaspalvelun avulla saavutimme vuosittain 5–15% kasvun edellisvuoteen verrattuna.
Missä sinä olet hyvä? Vahvuus voi olla ammatillista taitoa, jonka hallitset erinomaisesti. Se voi myös olla jokin luonteenpiirteesi tai työtapasi, jota muut ovat kehuneet. Kerro tärkein saavutus hakemasi työn kannalta. Ole konkreettinen ja osoita, mitä hyötyä saavutuksestasi koitui. Hyöty voi olla numeerista tietoa tai vaikka asiakaspalautteen kautta saatua positiivista palautetta. Esim.
Työskennellessäni myyntijohtajana saavutin osastolleni 85%:n myynnin kasvun.
Sinä työntekijänä
Miten teet työtä? Millainen olet ihmisenä? Millä tavalla teet työtäsi?
Olen työotteeltani innovatiivinen, tuloksellinen, valmentava sekä muita tukeva. Persoonaltani olen välittävä, ystävällinen ja huumorintajuinen.
Kerro työpersoonastasi. Millainen/minkä tyylinen on persoonasi töissä? Miten tulet toimeen ihmisten kanssa? Oletko enemmän yksilö- vai tiimipelaaja?
Perustele väitteesi. Jos sanot esimerkiksi olevasi hyvä asiakaspalvelija, kerro mikä tekee sinusta hyvän asiakaspalvelijan. Tämä voi siis olla ominaisuutesi, jonka avaat lyhyesti profiilitekstissäsi.
Onnea CV:n ja profiilitekstin tekoon!
Ladattavat mallitiedostot ja pohjat:
Muokattava Microsoft Word -tiedosto (.docx)
Muokattava, visuaalisempi asemointipohja, Microsoft Word -tiedostona (.docx)
Ladattava mallitiedosto (.pdf)
Google Docs -tiedosto, joka aukeaa muokattavaksi suoraan selaimessa, kun teet siitä kopion käyttämällä Google-tunnustasi (gmail)