Onko edessäsi työhaastattelu onlinena, Teamsissa, Zoomissa tai jossain ”Xoomissa”? Ei hätää, muutamalla vinkillä hoidat homman kotiin.
Mitä kaikkea tulee ottaa huomioon, kun edessäsi on online -työhaastattelu?
Rekrytoijat eli se henkilö, joka haastattelee sinua, kiinnittää huomiota muutamaan asiaan erityisesti online -työhaastatteluissa. Tässä muutamia kokemukseen pohjautuvia rekrytoijan näkökulmia, joista voit napata kiinni:
- Internet -yhteys: Katso, että sinulla on toimiva internet -yhteys. Puhelin on yhtä hyvä väline kuin tietokonekin.
- Tietoa yrityksestä: Käy ennen työhaastattelua läpi vaikka nettisivut yrityksestä. Mitkä ovat yrityksen tuotteet tai palvelut? Mitä muuta tietoa voit löytää yrityksestä? Onko joku kommentoinut yrityksen tuotteita tai palveluita tai yritystä?
- Oma ulkoasu: Puhtaat ja siistit vaatteet näkyvät myös online -kokouksessa. Kuten oma siisti ulkomuotosikin.
- Tausta: Yritä löytää paikka, jossa on tarpeeksi rauhallinen tausta. Esimerkiksi yksivärinen seinä on loistava taustaelementti. Tai rauhallinen tausta, jossa esimerkiksi iso juliste tai kukka tai sekainen kirjahylly ei kilpaile näkymästä kasvojesi kanssa.
- Valo: Pyri myös löytämään paikka, jossa valo tulee kasvoihisi. Ikkunan edessä on hyvä olla. Pääasia, että kasvosi ovat valossa eivätkä pimennossa.
- Ääni: Kuuluuko äänesi toiselle osapuolelle? Voisitko pitää kuulokkeita? Kaikuuko ääni?
- Hymyile haastattelussa. Hymy välittyy aina myös puheääneen ja saa sinut kuulostamaan paremmalta.
- Testaa: Kokeile yhteyttä ystäväsi tai perheenjäsenesi kanssa. Toimivatko kaikki yllä olevat asiat? Kokeile myös liittää esim. CV:si kokouksen aikana näkyville. Onnistuitko siinä?
Muu valmistautuminen on myös tärkeää
Työhaastatteluun valmistautumiseen voi kuulua myös kysymysten tekeminen yritykselle. Kysymykset kannattaa kirjoittaa paperille etukäteen. Haastattelun aikana voit yliviivata paperistasi ne kysymykset, joihin olet jo saanut vastauksen.
Lisäksi on hyvä harjoitella erilaisiin haastattelukysymyksiin vastaamista. Haastattelun aikana rekrytoija voi kysyä sinulta tosielämän työkokemuksesta ja erilaisista työelämän tilanteista, joissa olet ollut. Onko sinulla suosittelijat? Suosittelija on henkilö, joka osaa kertoa, miten olet tehnyt työsi työpaikassasi. Hyvä suosittelija on esimerkiksi lähiesimies tai vaikka asiakas.
Kun harjoittelet työhaastattelua varten, pyydä avuksesi ystäväsi tai sukulaisesi. Mutta mikä on tärkeintä?
Se, että muistat olla oma itsesi. Se on tärkein valttisi kaikissa haastatteluissa.
Onnea työhaastatteluun onlinena!